Sikking Controls upgrade besturingssysteem cable carousel en loading tower voor Blue Offshore

Blue Offshore verhuurt onder meer kabelcarrousels met bijbehorende loading tower en tensioners. Daarmee kunnen klanten hun kabelcapaciteit of -opslag tijdelijk vergroten, ook aan boord van pipe laying vessels. Voor een van de kabelcarrousels wilde Blue Offshore het besturingssysteem upgraden en het veiligheidsniveau verhogen.

Via Pilz (verantwoordelijk voor de safety PLC’s) is daarvoor Sikking Controls ingeschakeld. Al vrij snel bleken de beschikbare e-schema’s onvoldoende houvast te bieden om mee verder te werken. In overleg werd besloten om het besturingssysteem van de grond af aan opnieuw op te zetten naar de wensen van Blue Offshore. Sikking Controls voerde deze re-engineering van het elektrotechnische systeem en van de besturing uit. Voor de elektrotechnische engineering is gebruik gemaakt van E-plan om nieuwe schema’s te tekenen. Het elektrotechnische systeem werd daarbij aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor er met name bij het aansluiten en afkoppelen van de benodigde sub installaties (drive units, tensioners etc.) tijdwinst wordt gehaald. Het aantal kabels (en daarmee van de aansluitingen) werd meer dan gehalveerd!

Besturingssoftware herschreven

“De besturingssoftware van het bestaande systeem bleek onbenaderbaar”, aldus Richard Sikking, directeur Sikking Controls, “Daarom heb ik nieuwe (Siemens) software geschreven, die nu zorgt voor de besturing van de carrousel, de loading tower en de aansturing van de tensioner. Bovendien kan deze software eenvoudig worden aangepast als dat in de toekomst wenselijk is.” Pilz heeft op zijn beurt de veiligheids PLC voorzien van de juiste software.


Herbouwde besturingskast inclusief Pilz veiligheids PLC

 

Alles in één container

Omdat het systeem regelmatig gemobiliseerd en gedemobiliseerd moet worden, is nu de hydraulische aandrijving, de besturing, de safety-plc en de hoofdstroomvoorziening (1600A) in een 30 ft container ondergebracht. Bosch Rexroth heeft als eerste de hydrauliekmotoren in de container ingebouwd. Daarna is de container naar Sikking Controls in Nieuwegein gegaan. Daar zijn de besturingskasten met PLC’s, en de hoofdstroomvoorziening ingebouwd.

Afbouw en geslaagde test in Rotterdam

Op de site van Blue Offshore in Rotterdam is de complete installatie opgebouwd. De container met aandrijving en besturing is onder in de loading tower geplaatst. Ter plekke zijn de systemen aan elkaar gekoppeld en getest. De control cabin is voorzien van een nieuwe HMI en de benodigde controllers om de installatie te kunnen besturen. Na enkele weken afbouwen en veelvuldig testen, kon de klant een Site Inspection Test uitvoeren. “Alles werkt naar tevredenheid van de klant” zegt Richard Sikking. “Bovendien hebben we dit complexe project in een korte doorlooptijd van drie maanden moeten en kunnen uitvoeren. Dat is onder meer te danken aan mijn team van ervaren specialisten, die ik voor dit project kon inschakelen.”


Kabel carousel met loading tower (locatie Rotterdam)